Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Několik postřehů k výsledku amerických primárek

Včera večer se Barack Obama prohlásil kandidátem Demokratické strany na funkci presidenta Spojených států poté, co získal 2143 delegátů.

Všichni tři soupeři pak vystoupili s programovými projevy. Kdyby se hodnotilo herecké vystoupení mohl by to senátor McCain rovnou zabalit. Barack Obama je neskutečně nadaný orátor, který dokáže vyprovokovat davy  k extazi připomínající vítězné hokejové zápasy nad Sovětským svazem. Jedním echem a v jedné větě dokáže vyjádřit McCainovi respekt a zároveň ho demagogicky napadnout. V závěrečné řeči Barack Obama vyzdvihl souboj s Hillary Clintonovou, když řekl "Jsem se lepším kandidátem díky tomu, že jsem měl Hillary Clintonovou za soupeřku a poněkud pýthicky dodal, že se na jeho dramatické reformě amerického zdravotního pojištění bude Hillary Clintonová podílet. Hillary též poděkovala Obamovi, ale neustále zdůrazňovala, že získala skoro 18 milionů voličských hlasů, což je více než kdokoliv před ní, Ronalda Reagana nevyjímaje. Když si na závěr položila otázku - co vlastně Hillary chce a odpověděla si - zdravotní a vzdělávací reformu, a konec války v Iráku, okamžitě otevřela stavidla spekulacím, že nejen že by přijala vicepresidenskou funkci, ale že o ní bude aktivně usilovat. Osobně si myslím, že spíše kouká jak lehce vydírat Obamovu naditou kešeň a dostat nazpátek něco z těch 20 mil., které do kampaně vrazila z domácích úspor.

V závěrečné řeči se Barack Obama už plně soustředil na příštího protivníka - senátora McCaina.  Krátce mu složil poklonu za službu vlasti, ale pak ho okamžitě napadl, že bude jen pokračovatelem nepopulární politiky prezidenta Bushe. Znovu zopakoval polopravdu, že McCain chce zůstat v Iráku 100 let a poněkud demagogicky reagoval na McCainovu výzvu, aby s ním jel do Iráku a setkal se generálem Petrausem dříve než začne mluvit o reformě armády,  protivýzvou, aby McCain jezdil po zbědovaných amerických městech a snažil se pomoci tam. Nějak mu uniklo, že McCain byl jedním z mála politiků, který po katastrofálním hurikánu katrina navštívil postižené oblasti a v Senátu se zasadil o rychlejší a účinější federální pomoc, nehledě na to, že "zbědovanost" amerických měst by mu většina starostů omlátila o hlavu.

Ovšem, pokud má mít John Mc Cain proti Baracku Obamovi nějakou šanci musí podstatně vylepšit  svůj projev. Zatímco McCain oslovuje posluchače s vlídnou stařeckou shovívavostí "přátelé, spoluobčané", Obama velkoryse volá "Minnesoto, Iowo, Michigane, já přináším změnu, já jsem garance budoucnosti našich dětí." Jako rétor je Obama bezchybný, uvidí se jak obstojí v debatách kdy dojde na fakta.  Závěr jeho projevu byl  spíše vyznáním víry než politickým programem. "Nejsme republikáni a demokraté, ale především Američané, hřímal, a dnes začíná nová éra této země a tohoto národa. Příští generace si budou pamatovat, že dnes nastala doba kdy jsme se začali starat o naše nemocné, kdy jsme začali obstarávat práci nezaměstnaným, kdy hladiny oceánů zpomalily stoupání, kdy se planeta začala hojit." No jo..a jak toho che dokázat? To už je horší.

O vzdělávání  Obama řekl, najmeme armády nových učitelů a budeme je dobře platit. Jak to chce udělat když školství a jeho financování je z 90% v pravomoci místních autorit, pak států a okresů a nikoliv federální vlády. Federalizovat školství třistamilionového národa je nápad tak nesmyslný, že ani orweliánská Hillary si s něčím podobným netroufla přijít.  Podobně vytáhl dalšího lrálíka z kloubouku když řekl, že donutí olejářské společnosti platit za jejich znečišťování ovzduší (které si plete s emisemi kysličníku uhličitého) a investovat do nových čistých energií, jakoby právě tyto společnosti už dávno do výzkumu alternativních zdrojů energií neinvestovaly. A pokud by jim zvýšil daně, první škrty by vyly pravděpodobně ve financování dlouhodobých, finančně nelukrativních projektů. 

Bude napínavé sledovat jak dlouho bude touha amerických voličů po změně akceptovat Obamovy vizionářské sliby. Je však docela možné, že tato romantická touha probuzena nepopularitou Bushovy vlády skutečně dotlačí Baracka Obamu do Bílého domu. Oba demokratičtí kandidáti, Hillary Clintonová a Barack Obama změnili americkou elektorální mapu. Ještě nikdy nešlo k primárkám tolik mladých voličů jako letos. A prakticky všichni  s volebním lístkem demokratů. Registrovaných Repblikánů pozvolně ubývá. Dnes je jich něco okolo 50 milionů, zatímco k Demokratické straně se hlásí téměř 75 milonů voličů.  Nárůstem mladých volčů se ovšem  ideologická platforma strany výrazně radikalizuje. Obama získává mezi studenty a dobře situovanými intelektuály, zatímco nejnižší pracující sociální vrstvy, tradičně konzervativní, kterým více vyhovovala Hillary Clintonová, se posouvají bže k názorům a programu senátora McCaina. 

Typická je situace v ekonomicky stresovaném Michiganu kde  roste nezaměstnanost. Obama tam sliboval návrat dobře placených tradičních průmyslových zaměstnání. McCain naopak zdůraznil, že tradiční průmysl je pryč a už se nikdy nevrátí a je třeba se přeškolit a naučit něco nového. V Michiganu vede mcCain nad Obamou o 8 %. Zato ve Virginii, kde se vede domorodcům tak dobře, že si občané dokonce odhlasovali zvýšení daní, vede naopak Obama.  Vzhledem ke zklidňující se situaci v Iráku, klesajícím americkým ztrátám, bude to evidentně ekonomika, co rozhodne o příštím americkém prezidentu.  Skutečně si netroufám odhadnout výsledek, Bude strašně moc záležet jak dokáže McCain prodat střízlivý, evoluční model vboličům opájejícím se revoluční vizi společnosti, v níž má každý nárok na všechno.

Autor: Dušan Neumann | středa 4.6.2008 20:55 | karma článku: 13,80 | přečteno: 2372x
  • Další články autora

Dušan Neumann

Konference skeptiků globálního oteplování získala významný hlas

Vědecká konference, která proběhne příští měsíc v New Yorku má v tisku malou publicitu, přestože jejím tématem je problematika klimatických změn a vystoupí na ní 70 odborníků.

17.2.2009 v 1:39 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Léčba aplikací kmenových buněk v USA

Jedním z prvních exekutivních příkazů prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení omezení výzkumu léčby použitím kmenových buněk z lidských embryi.

27.1.2009 v 6:32 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2120x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Ohlédnutí za první prezidentskou debatou

Máme za sebou první debatu amerických prezidentských kandidátů. Málem se nekonala když John McCain oznámil přerušení kampaně a vrhnul se do Washingtonu, aby tam prokázal své prezidentské schopnosti vytvořením nadstranické koalice, která by prosadila tržnější řešení současné finanční krize. Uspěl jen částečně, navíc s opačným výsledkem než o jaký se snažil. Nesourodá aliance Bílého domu a kongresových Demokratů ho nakonec slovy předsedy Sněmovny Harryho Reida vyzvala, aby se do toho nemíchal a opustil Washington.

27.9.2008 v 19:36 | Karma: 24,15 | Přečteno: 3517x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Měla Gruzie šanci vyhnout se konfliktu s Ruskem?

Z vojenského hlediska to byla pěkně zpackaná operace - bez ohledu na to, kdo vystřelil první. Až do osudného pátku 8. srpna situace na osetijsko-gruzínské hranici svět nezajímala. Marně se prezident Saakašvili snažil obrátit pozornost evropských vlád ke stále se zvyšujícímu počtu útoků osetinských bojůvek proti gruzínským vesnicím.

20.8.2008 v 7:37 | Karma: 34,07 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Kde udělal Saakašvili chybu?

(není všechno jak to na první pohled vypadá)Pokud bych se spoléhal jen to televizní klipy a zprávy oficiálních agentur o střetnutí mezi Gruzíí a Ruskem, nezbytně bych došel k závěru, že gruzínský prezident je samolibý hlupák, který obětoval možná stovky životů k dosažení neuchopitelného politického cíle. Bylo by to jistě velmi povrchní hodnocení odvozené z předhozených televizních štěků připravených k manipulaci veřejného mínění, neboť dnes je daleko důležitější jak se nějaká událost mediálně prodá, než jak skutečně poroběhla.

15.8.2008 v 19:41 | Karma: 41,20 | Přečteno: 8091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3041x
novinář a publicista trvale v USA

Seznam rubrik