Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítězství Hezbolláhu v Libanonu je vítězstvím Iránu

Historie se neopakuje, jenže kdo se z ní nepoučí má sklon ke stejným chybám. Situace na Středním východě začíná být kritická.



Benjamin Netanyahu, kterého pamatuji jako izraelského zástupce u OSN a jehož slovní přestřelky se sovětským nezávislým novinářem a residentem KGB Viktorem Posnerem, byly dokonalou školou praktické a otevřené diplomacie, je v Izraeli označován za jestřába. V projevech si nebere žádné servítky.  Jako předseda konzervativní strany Likud aspiruje znovu na ministerského předsedu (jednou už jím nepříliš úspěšně byl).  V nedávném vystoupení v mediích, které se dá označit za programové, na rovinu řekl, že Izrael si nemůže z existenčních důvodů dovolit, aby Irán získal nukleární zbraně. 

"Není to jen náš lokální problém," řekl Netanyahu, " ale noční můra celého společenství civilizovaných národů. Pokud se jim to podaří, všechno o čem tady teď debatujeme ztratí význam."

Vliv Iránu na Středním východě nepochybně roste. A všechny smířlivé řeči jeho diplomatických zástupců, jimiž se snaží ukonejšit do písku strkající hlavu Evropu, zůstávají jen klamnými manévry ve světle odhaleného zásobování iráckých šíitských teroristů zbraněmi a výbušninami i otevřenými prohlášeními militantních šíítských organizací volajících po obnovení kalifátu.  Pokud by se Irán domohl nukleárních zbraní bylo by je otázkou doby, kdy by dostal pod kontrolu celý Perský záliv. 

Libanonský Hezbollah s iránskou finanční a materiální podporou se už stal dominantní politickou a vojenskou silou proti níž se slabá libanonská vláda bojí tvrdě zasáhnout u vědomí, že by v otevřeném střetnutí zřejmě prohrála. Telekomunikační centrum Hezbolláhu a televizní stanice Al.Manar, jejichž uzavření bylo signálem čtyřdenních bojů v Bejrutu bude znovu otevřeno a odvolaný šéf bezpečnosti bejrutského letiště pro-iránský generál Wafiq Šqeir se vrátí do funkce.  Ministerský předseda Siniora neměl na  vybranou, neboť jak USA tak EU stejně jako Egypt a sunnitská Saudská Arabie nevyslovili libonanské vládě potřebnou podporu. Výměnou za tyto ústupky Hezbolláh slíbil opustit sunnitské čtvrti v Bejrutu. Je jen symptomatické, že šéf Hezbolláhu Nasralláh  si kompromis nechal stvrdit iránským velvyslancem.

Pro Izrael to znamená, že komunikační centra Hezbolláhu ve východním a jižním Libanonu budou přímo napojena na syrské a iránské vojenské sítě.  Vojenské jednotky Hezbolláhu a hnutí Amal obsadily v sobotu druhé největší město země  Sidon a severní svahy hřebene Hermon, a tím podle izraelské rozvědky otevírají cestu syrským 10 a 14 obrněné divizi, připraveným se do této oblasti přemístit. Od konce nepříliš úspěšné předloňské izraelské invaze byl Hezbolláh znovu Iránem a Syrií dovyzbrojen a podle izraelských zdrojů má nyní na 40 000 raket, mnohé z nich s doletem na celé území Izraele. 15000 příslušníků jednotek OSn v jižním Libanonu, většinou francouzských výsadkářů, budování opevnění a skladů zbraní a munice na sever od izraelské hranice jen přihlíží.

"Loni jsem řekl, že pro nás je to evropský rok 1938 neboť Irán zbrojí stejně jako tehdy Německo. Dnes jsme se posunuli do roku 1939 - do dvou let bude mít Irán nukleární zbraně," řekl Netanyahu, "tomu musíme, a nemluvím jen za Izrael, ale za společenství civilizovaných národů, zabránit." 

V podobném tońu dal interview britskému Daily Telegraph bývalý americký zástupce v OSN John Bolton. Podle něj budou následky nečinnosti daleko horší než kdyby v dohledné době Američané  - pravděpodobně ve spolupráci s Izraelci - podnikli proti Iránu vojenskou akci. Bolton se přimlouvá za letecké útoky na základny iránských Revolučních gard, které se zcela vymkly kontrole iránské armády k tiché  nelibosti mnoha profesionálních vojáků a na nichž se školí teroristé posílaní do Iráku.

Izraelské letectvo údajně nacvičuje dálkové lety nad Středozemním mořem s doplňováním paliva pod elektronickým deštníkem. Hluboko zakopané laboratoře s tisíci odstředivkami však nebude podle odborníků možné zlikvidovat konvenčními zbraněmi.

Právě jsme si připomněli výročí porážky nacistického Německa, výročí začátku Druhé světové války připadá na 1. září. Pokud má pesimistický Netanyahu pravdu s historickou analogií, zbývají necelé čtyři měsíce.....

Autor: Dušan Neumann | neděle 11.5.2008 1:31 | karma článku: 28,42 | přečteno: 3250x
  • Další články autora

Dušan Neumann

Konference skeptiků globálního oteplování získala významný hlas

Vědecká konference, která proběhne příští měsíc v New Yorku má v tisku malou publicitu, přestože jejím tématem je problematika klimatických změn a vystoupí na ní 70 odborníků.

17.2.2009 v 1:39 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Léčba aplikací kmenových buněk v USA

Jedním z prvních exekutivních příkazů prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení omezení výzkumu léčby použitím kmenových buněk z lidských embryi.

27.1.2009 v 6:32 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Ohlédnutí za první prezidentskou debatou

Máme za sebou první debatu amerických prezidentských kandidátů. Málem se nekonala když John McCain oznámil přerušení kampaně a vrhnul se do Washingtonu, aby tam prokázal své prezidentské schopnosti vytvořením nadstranické koalice, která by prosadila tržnější řešení současné finanční krize. Uspěl jen částečně, navíc s opačným výsledkem než o jaký se snažil. Nesourodá aliance Bílého domu a kongresových Demokratů ho nakonec slovy předsedy Sněmovny Harryho Reida vyzvala, aby se do toho nemíchal a opustil Washington.

27.9.2008 v 19:36 | Karma: 24,15 | Přečteno: 3517x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Měla Gruzie šanci vyhnout se konfliktu s Ruskem?

Z vojenského hlediska to byla pěkně zpackaná operace - bez ohledu na to, kdo vystřelil první. Až do osudného pátku 8. srpna situace na osetijsko-gruzínské hranici svět nezajímala. Marně se prezident Saakašvili snažil obrátit pozornost evropských vlád ke stále se zvyšujícímu počtu útoků osetinských bojůvek proti gruzínským vesnicím.

20.8.2008 v 7:37 | Karma: 34,07 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Kde udělal Saakašvili chybu?

(není všechno jak to na první pohled vypadá)Pokud bych se spoléhal jen to televizní klipy a zprávy oficiálních agentur o střetnutí mezi Gruzíí a Ruskem, nezbytně bych došel k závěru, že gruzínský prezident je samolibý hlupák, který obětoval možná stovky životů k dosažení neuchopitelného politického cíle. Bylo by to jistě velmi povrchní hodnocení odvozené z předhozených televizních štěků připravených k manipulaci veřejného mínění, neboť dnes je daleko důležitější jak se nějaká událost mediálně prodá, než jak skutečně poroběhla.

15.8.2008 v 19:41 | Karma: 41,20 | Přečteno: 8091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3041x
novinář a publicista trvale v USA

Seznam rubrik