Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Americké primárky : Barack nebo Hillary - rozhodnou superdelegáti?

Pravidla amerických primárních voleb jsou skoro tak komplikovaná jako pravidla amerického fotbalu.  Každá strana má vlastní pravidla a ta se ještě liší stát od státu a někde i okres od okresu.



V obou stranách voliči vybírají delegáty na nominační sjezd, kde tito delegáti mají reprezentovat vůli voličů, kteří je na sjezd posílají. Volí se dvěma způsoby. Tím tradičním jsou volební shromáždění, kde se občané sejdou buď ve škole nebo v hasičské zbrojnci, jednotlivé kandidáty prodebatují a Demokraté pak veřejnou dvoukolovou volbou vyberou delegáta, který je bude zastupovat, Republikáni jednodušeji tradičním vhozením hlasovacích lístků. Tomuto způsobu volbyse říká "caucus" (česky opisem : volební shromáždění). 

Tím druhým způsobem je pak rovná a tajná volba buď pomocí hlasovacích lístků nebo dnes už i elektronických hlasovacích přístrojů.

Demokraté volí v demograficky strukturovaných volebních okresech.   A v některých státech je to navíc komplikované tím, že se přihlíží ko konečnému procentuálnímu poměru preferencí a podle nich se počty delegátů jednotlivým kandidátům upravují.

Republikáni to mají jednodušší.  Ti v některých státech volí tak, že vítěz bere vše. Proto mají Republikáni 2,380 delegátů (k vítězství v primárkách je zapotřebí 1191), kdežto Demokraté jich vysílají 4049 (k vítězství potřeba získat 2025)

Demokratická strana ale není zdaleka tak demokratická jako Republikánská. Ve volbách používá další fígl, kterým je 796 superdelegátů. To jsou zasloužilí strančtí funkcionáři, bývalí i současní senátoři, guvernérové, presidenti a další osobnosti. Uvidíme mezi nimi Billa Clintona, Johna Kerryho, Edwarda Kennedyho, Ala Gorea i Howarda Deana. To znamená, že z celkového počtu 4049 delegátů je těchto nikým nevolených a nikomu nezodpovědných  volitelů 20%.  Když uvážíme, že třeba ve státě Illinois, domovském státě Baracka Obamy,regitrováno 35 superdelegátů znamená to, že hlas každého z nich má váhu 13000 hlasů řadových straníků.

V případě, že je hlasování na nominačním sjezdu na vážkách, a to v případě, že se na něj dostanou dva, či více kandidátů - což ale nebývá tak obvyklé - rozhodují právě tito nezvolení superdelegáti. Ti se vždy ohlížejí na preference voličů z jejich kongresových okrsků neboť i jim jde o trvalou popularita. Jelikož superdelegáti nejsou vybíráni podle demografického klíče mohou se tyto preference rozcházet s většinovým míněním a nepříjemnost je na světě.

Letost to vypadá, že nominační sjezd  bude rozhodovat mezi Hillary Clintonovou a barackem Obamou, které nebude dělit výrazný počet delegátů a role superdelegátů tak významně získá na důležitosti. Hillary má zatím přislíbenou podporu 251 superdelegátů, Barack 141, jenže to neznamená, že když začne vítr vát z jiné strany poměr přízní se nezmění.

Autor: Dušan Neumann | úterý 12.2.2008 19:55 | karma článku: 15,19 | přečteno: 2492x
  • Další články autora

Dušan Neumann

Konference skeptiků globálního oteplování získala významný hlas

Vědecká konference, která proběhne příští měsíc v New Yorku má v tisku malou publicitu, přestože jejím tématem je problematika klimatických změn a vystoupí na ní 70 odborníků.

17.2.2009 v 1:39 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Léčba aplikací kmenových buněk v USA

Jedním z prvních exekutivních příkazů prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení omezení výzkumu léčby použitím kmenových buněk z lidských embryi.

27.1.2009 v 6:32 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2120x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Ohlédnutí za první prezidentskou debatou

Máme za sebou první debatu amerických prezidentských kandidátů. Málem se nekonala když John McCain oznámil přerušení kampaně a vrhnul se do Washingtonu, aby tam prokázal své prezidentské schopnosti vytvořením nadstranické koalice, která by prosadila tržnější řešení současné finanční krize. Uspěl jen částečně, navíc s opačným výsledkem než o jaký se snažil. Nesourodá aliance Bílého domu a kongresových Demokratů ho nakonec slovy předsedy Sněmovny Harryho Reida vyzvala, aby se do toho nemíchal a opustil Washington.

27.9.2008 v 19:36 | Karma: 24,15 | Přečteno: 3517x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Měla Gruzie šanci vyhnout se konfliktu s Ruskem?

Z vojenského hlediska to byla pěkně zpackaná operace - bez ohledu na to, kdo vystřelil první. Až do osudného pátku 8. srpna situace na osetijsko-gruzínské hranici svět nezajímala. Marně se prezident Saakašvili snažil obrátit pozornost evropských vlád ke stále se zvyšujícímu počtu útoků osetinských bojůvek proti gruzínským vesnicím.

20.8.2008 v 7:37 | Karma: 34,07 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Kde udělal Saakašvili chybu?

(není všechno jak to na první pohled vypadá)Pokud bych se spoléhal jen to televizní klipy a zprávy oficiálních agentur o střetnutí mezi Gruzíí a Ruskem, nezbytně bych došel k závěru, že gruzínský prezident je samolibý hlupák, který obětoval možná stovky životů k dosažení neuchopitelného politického cíle. Bylo by to jistě velmi povrchní hodnocení odvozené z předhozených televizních štěků připravených k manipulaci veřejného mínění, neboť dnes je daleko důležitější jak se nějaká událost mediálně prodá, než jak skutečně poroběhla.

15.8.2008 v 19:41 | Karma: 41,20 | Přečteno: 8091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3041x
novinář a publicista trvale v USA

Seznam rubrik