Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropští motýli proti modifikované kukuřici.

Kdysi byl postrachem socialistického zemědělství "americký brouk" mandelinka bramborová, dnes je to geneticky modifikovaná kukuřice

"Larvy některých motýlů (monarch) se chovají jinak po konzumaci geneticky modifikované kukuřice, než když se nadlábnou kukuřice negeneticky nedotčené", rozhodli evropští činitelé zopovědí za životní prostředí  a navrhli zakáazat dovoz GM semen od amerických společností Pioneer Hibred, Syngenta a Dow Agroscineces.  Oznámil to vrchní komisař přes životní prostředí Stavros Dimas s odůvodněním, že jsou ohroženy růst a životnost něketerých  druhů hmyzu, které jsou podle něj nezastupitelnými články potravinového řetězce, což by vedlo k nevratným  a tím pádem i "nedozírným" následkům pro biologickou rovnováhu našeho křehkého životního prostředí. "Riskovat změny  životního prostředí způsobené možnou kultivací těchto produktů jsou zcela nepřijatelné", napsal Dimas a zprávu dal kolovat  byrokracií EU.

Od roku 1998 neschválila Evropská komise jedinou žádost o kultivaci GMO osiv v Evropě, ale též žádnou alibisticky nezamítla, takže bylo na jednotlivých vládach jak se k problému, pokud o problém vůbec jde, postavily. Je třeba kvitovat s uznámím, že orgány České republiky se nenechaly apokalyptickými vizemi vyděsit a kultivaci GM osiv povolaila stejně jako Francie, Polsko a Německo. Pokud EU komise potvrdí zákaz, bude to znamenat prudký odklon od agrární politiky doposud sdílené EU, USA, Kanadou, Austrálií a latinskou Amerikou. Zástupce Spojených států u WTO, Stephen Norton, je s údivem poznamenal, že takto modifikované zrniny se na západní polokouli pěstují pod přísnou kontrolou  léta a doposud se nenašel jediný důvod proč by se měly zakázat. Ani EU nám dopsud nepředložila jediný důkaz o jejich škodlivosti," Dodal Norton.

Dimasovy zprávy se okamžitě chopila ekologistická hnutí a snaží se ji prosadit do hlasování  EU. Zástupci Greenpeace už vyzvali předsedu EU komise Manuela Barroso, aby hlasování o zákazu GM osiv prosadil do příštího zasedání komise. "Většina Evropanů je proti GM zemědělským výrobkům a  potravinám," prohlásil resolutně Jorge Riss, šéf evropské sekce Greenpeace.  Návrh zákazu, který je zatím v předběžném stadiu, vyvolal  pobouření u organizace Europabio, která sdružuje na osmdesát firem zabývajících se kultivací GM  zemědělských rostlin. Zákaz by vyvolal krizi ve velké většině evropských podniků  masného průmyslu  - včetně,německých, francouzských a českých -  které už po několik let krmí drůbež a jateční dobytek GM kukuřicí. Všechny podniky používají jedinou zatím nezakázanou kukuřici firmy Monsanto, až na Maďarsko, Polsko a Rakousko, které ji zakázaly. Kupodivu, je to francouzský prezident Sarkozy, kdo slíbil, že se o celkový zákaz GM osiv a krmiv zasadí. 

Úhelným kamenem sporu je toxin Bt, který je toxický pouze škůdcům, kteří vyžírají kukřičnou palici zevnitř a otevírají tak cestu daleko lidskému zdraví škodlivějším  plísním. Alternativou je pouze ochrana pesticidy, jež je v ekologických důsledcích daleko nepříznivější než GM kukuřice. V evropském zemědělství asi dlouho nebude kukuřice výraznou plodinou. Zatím  představuje 14% sklizně zrnin a GM kukuřice pak pouhé jedno procento

Americký zástupce v Bruselu, Rob Gianfranceschi si jen povzdechl, " USA už po léta zápasí s nepředvídatelností evropského schvalovacího procesu, který je založen více na politických než na vědeckých principech."  "Maso bude", pravil kdysi dávno Antoním Novotný, dnes téměř zapomenutý prezident Československa. Mohu to jen potvrdit - maso bude, ale podstatně dražší.

Autor: Dušan Neumann | neděle 25.11.2007 16:39 | karma článku: 23,86 | přečteno: 3728x
  • Další články autora

Dušan Neumann

Konference skeptiků globálního oteplování získala významný hlas

Vědecká konference, která proběhne příští měsíc v New Yorku má v tisku malou publicitu, přestože jejím tématem je problematika klimatických změn a vystoupí na ní 70 odborníků.

17.2.2009 v 1:39 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Léčba aplikací kmenových buněk v USA

Jedním z prvních exekutivních příkazů prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení omezení výzkumu léčby použitím kmenových buněk z lidských embryi.

27.1.2009 v 6:32 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Ohlédnutí za první prezidentskou debatou

Máme za sebou první debatu amerických prezidentských kandidátů. Málem se nekonala když John McCain oznámil přerušení kampaně a vrhnul se do Washingtonu, aby tam prokázal své prezidentské schopnosti vytvořením nadstranické koalice, která by prosadila tržnější řešení současné finanční krize. Uspěl jen částečně, navíc s opačným výsledkem než o jaký se snažil. Nesourodá aliance Bílého domu a kongresových Demokratů ho nakonec slovy předsedy Sněmovny Harryho Reida vyzvala, aby se do toho nemíchal a opustil Washington.

27.9.2008 v 19:36 | Karma: 24,15 | Přečteno: 3517x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Měla Gruzie šanci vyhnout se konfliktu s Ruskem?

Z vojenského hlediska to byla pěkně zpackaná operace - bez ohledu na to, kdo vystřelil první. Až do osudného pátku 8. srpna situace na osetijsko-gruzínské hranici svět nezajímala. Marně se prezident Saakašvili snažil obrátit pozornost evropských vlád ke stále se zvyšujícímu počtu útoků osetinských bojůvek proti gruzínským vesnicím.

20.8.2008 v 7:37 | Karma: 34,07 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Kde udělal Saakašvili chybu?

(není všechno jak to na první pohled vypadá)Pokud bych se spoléhal jen to televizní klipy a zprávy oficiálních agentur o střetnutí mezi Gruzíí a Ruskem, nezbytně bych došel k závěru, že gruzínský prezident je samolibý hlupák, který obětoval možná stovky životů k dosažení neuchopitelného politického cíle. Bylo by to jistě velmi povrchní hodnocení odvozené z předhozených televizních štěků připravených k manipulaci veřejného mínění, neboť dnes je daleko důležitější jak se nějaká událost mediálně prodá, než jak skutečně poroběhla.

15.8.2008 v 19:41 | Karma: 41,20 | Přečteno: 8091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3041x
novinář a publicista trvale v USA

Seznam rubrik