Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vystoupení generála Sancheze a česká media

Není důležité, co generál Sanchez řekl, ale co si z toho novináři vybrali. U novinářů z "Aktuálně" ještě navíc jak si to upravili.

Generál Sanchez byl z funkce velitele koaličních jednotek v Iráku odvolán po provalení skandálu ve věznici Abu Ghreib v roce 2004 a když se mu nedostalo, podle zvyku zaslouženého, povýšení na čtyřhvězdičkového generála, odešel v roce 2006 do penze. Dnes je konzultantem  "think-tanku" Joint Warfighting Center pro Pentagon školí aktivní generály v oblasti taktiky. Páteční vystoupení na sjezdu Asociace válečných reportérů nebylo jeho první veřejnou kritikou americké strategie v Iráku. Už v červnu v interview pro  frabcouzskou tiskovou agenturu AFP prohlásil, že "největším úspěchem pro Američany bude patová situace." 

Snad všechny světové agentury ocitovaly jeho obviňující věty : "Po více než čtyřletém válčení, pokračuje Amerika v zoufalém zápase v Iráku bez soustředěného úsilí navrhnout strategii, která by zaručila vítězství v této válkou  zničené zemi a v širším záběru s terorismem," obvinění Bushovy administrativy - zejména "Národní bezpečnostní radu" - z nekompetence a současnou strategickou aktivitu generála Petrause za "zoufalý pokus bez výhedu na úspěch". Sanchez je nejvyšším velitelem z celé řady důstojníků, kteří kritizují průběh irácké operace. Doposud se většinou soustřeďovali na kritiku Donalda Rumsfelda, Sanchez - nad nímž Rumsfeld dlouho držel ruku - to bere z jedné vody načisto. Wahington Post, který rozhodně není příznivcem Bushovy administrativy se ale ptá - nakolik je to upřímná kritika a nakolik snaha odvrátit pozornost od vlastních chyb, které vedly k jeho odvolání za zneužívání vězňů v Abu Ghreib. Ačkoliv byl vojenským soudem  zproštěn všech přímé odpovědnosti za skandál, stal se s administrátorem Paulem Bremerem symbolem neschopné ho vedení v v začátcích okupace.  Spekulace, že s Bremmerem "téměř nekomunikoval" sám vyvrátl - "mluvili jsme spolu každý den".

Bílý dům reagoval na Sanchezovu kritiku velmi mírně dvěma poloprázdnými větami. "Oceňujeme jeho službu vlasti", reagoval mluvčí Bílého domu a dodal," generál Petraeus a vyslanec Crocker řekli, že je třeba udělat daleko víc, ale pokrok je znatelný a na to se musíme teď soustředit." 

Na otázku proč s kritikou čekal tak dlouho - tři roky po odvolání - odpověděl, že mu nepříslušelo, jako aktivnímu veliteli, kritizovat rozkazy nadřízených civilních autorit. Sanchez byl už tehdy často kritizován současnými i vysloužilými vysokými důstojníky, že včas neodhalil a nezastavil rostoucí odboj a na jeho šíření neadekvátně reagoval, takže podstatně ztížil roli svému nástupci generálu Caseyemu. Sanchez opatrně přiznal vlastní chyby a jeho velitelů, že "netrvali" na lepšém plánu poinvazní stabilizace. O Petraeusově nynější koncepci řekl, že může Američanům pouze získat čas, nikoliv zaručit trvalý úspěch. když však byl otázán jaký postup by on preferoval - citoval stejné kroky jaké podniká dnes Petraeus - smiřování místních kmenovách stařešinů, výcvik iráckých vojenských a policejních jednotek.

Přítomní novináři nepřijali Sanchezovo vystoupení jednoznačně. M. O'Hanlon z Brookings Institutu poznamenal, že když Bushova administrativa odmítla v roce 2003 požadavky Kongresu na vyslání dodatečných jednotek do Iráku, Sanchez se - jako vrchní velitel - neozval a tím vlastně s Rumsfeldovou vizí omezeného nasazení souhlasil.

Osobní faktor hraje podle mne v Sanchezově kritice podstatnou roli - z nekompetence obvinil kdekoho - Ministerstvo zahraničí, Národní bezpečnostní radu (prezidentův poradní sbor tvořený klíčovými ministry a šéfy rozvědek) a Kongres z chybných odhadů, neefektivních kroků a hlavně z nedostaku detailní strategie, tedy z toho, co bylo podle mne jeho hlavním úkolem. S jednou kritikou všam musím souhlasit bez výjimky - obvinil media z neobjektivního zpravodajství, z přehánění, z osobních útoků kdy byl oznámkován jako "mučitel z Abu Ghreib", z neochoty korigovat mylné informace a z celkové ztráty etiky. "Mediální prostředí dělá národu medvědí službu", řekl Sanchez. To platí i pro novináře z "Aktuálně".

Autor: Dušan Neumann | sobota 13.10.2007 18:07 | karma článku: 15,41 | přečteno: 1952x
  • Další články autora

Dušan Neumann

Konference skeptiků globálního oteplování získala významný hlas

Vědecká konference, která proběhne příští měsíc v New Yorku má v tisku malou publicitu, přestože jejím tématem je problematika klimatických změn a vystoupí na ní 70 odborníků.

17.2.2009 v 1:39 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Léčba aplikací kmenových buněk v USA

Jedním z prvních exekutivních příkazů prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení omezení výzkumu léčby použitím kmenových buněk z lidských embryi.

27.1.2009 v 6:32 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Ohlédnutí za první prezidentskou debatou

Máme za sebou první debatu amerických prezidentských kandidátů. Málem se nekonala když John McCain oznámil přerušení kampaně a vrhnul se do Washingtonu, aby tam prokázal své prezidentské schopnosti vytvořením nadstranické koalice, která by prosadila tržnější řešení současné finanční krize. Uspěl jen částečně, navíc s opačným výsledkem než o jaký se snažil. Nesourodá aliance Bílého domu a kongresových Demokratů ho nakonec slovy předsedy Sněmovny Harryho Reida vyzvala, aby se do toho nemíchal a opustil Washington.

27.9.2008 v 19:36 | Karma: 24,15 | Přečteno: 3517x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Měla Gruzie šanci vyhnout se konfliktu s Ruskem?

Z vojenského hlediska to byla pěkně zpackaná operace - bez ohledu na to, kdo vystřelil první. Až do osudného pátku 8. srpna situace na osetijsko-gruzínské hranici svět nezajímala. Marně se prezident Saakašvili snažil obrátit pozornost evropských vlád ke stále se zvyšujícímu počtu útoků osetinských bojůvek proti gruzínským vesnicím.

20.8.2008 v 7:37 | Karma: 34,07 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Kde udělal Saakašvili chybu?

(není všechno jak to na první pohled vypadá)Pokud bych se spoléhal jen to televizní klipy a zprávy oficiálních agentur o střetnutí mezi Gruzíí a Ruskem, nezbytně bych došel k závěru, že gruzínský prezident je samolibý hlupák, který obětoval možná stovky životů k dosažení neuchopitelného politického cíle. Bylo by to jistě velmi povrchní hodnocení odvozené z předhozených televizních štěků připravených k manipulaci veřejného mínění, neboť dnes je daleko důležitější jak se nějaká událost mediálně prodá, než jak skutečně poroběhla.

15.8.2008 v 19:41 | Karma: 41,20 | Přečteno: 8091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3041x
novinář a publicista trvale v USA

Seznam rubrik